Tofeus Mihály (1629–1684) könyvei a Dési Ferences Rendház könyvtárában - Gordán, Edina (Per Aspera ad Astra, 2018)
Tofeus Mihály erdélyi református püspök könyvtáráról jegyzék készült a halála után, a köteteket aukcióra is bocsáthatták. Könyveinek fennmaradt részét erdélyi és magyarországi könyvtárak őrzik. Jelen tanulmányban a Dési Ferences Rendház gyűjteményében azonosított nyolc kötetet mutatjuk be. Arra keressük a választ, hogy Tofeus könyvei hogyan kerültek éppen egy katolikus gyűjteménybe, s használták-e még őket a 18. században.