A Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény képadatbázisa (eKéPEK) - Dezső, Krisztina; Schmelczer-Pohánka, Éva (Per Aspera ad Astra, 2014)
A pécsi egyetemtörténeti relikviák gyűjtésének története nem új keletű a Pécsi Tudományegyetemen, 2010 nyarától pedig hivatalosan is az Egyetemi Könyvtár feladatköre. A könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztályának részét képező Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjteményben az alábbi gyűjteménytestek különíthetők el dokumentumtípusok szerint: a dokumentumgyűjtemény, a történeti tárgyak gyűjteménye és a fotógyűjtemény. Egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük az állományok egyes darabjainak mind részletesebb feldolgozását, tárgyszavazását, azaz a visszakereshetőség szavatolását és a kutatásokra való alkalmassá tételét. Ekképpen online adatbázisokban, katalógusokban tárjuk fel ezek vonatkozó adatait. Jelen tanulmányunkban a fotógyűjtemény használatához elengedhetetlenül szükséges online adatbázis bemutatását tűztük ki célul. Fotó: Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény