Marczali Henrik I. világháborúval kapcsolatos nézetei vidéki hadi beszédei, háborús írásai és a sajtó tükrében (1914–1918) - Turbucz, Péter (Per Aspera ad Astra, 2020)
Marczali Henrik életének és történészi munkásságának kutatásában az I. világháború időszaka mindezidáig nem kapott megfelelő figyelmet. Ez legfőképp négy tényezőre vezethető vissza: egyetemi eltávolítására és a Trianon-sokkra, a két világháború között a művei iránti érdeklődés fokozatos csökkenésére, 1945 után a kommunista államberendezkedés felülről irányított kultúrpolitikájára, valamint mindezekkel párhuzamosan a feledésre és az I. világháború traumájának fokozatos átértékelődésére. Az eredmény egy életszakasz és alkotói periódus majdnem teljes ismeretlensége lett. Ezért, amikor a vidék szerepét kutatjuk a történész I. világháború alatti életében és életművében, levéltári forrásfeldolgozás, illetve általában véve források hiányában a vizsgálódást első lépésben a tudós évekkel későbbi visszaemlékezései, valamint akkori közszereplései és háborús gondolatai vázlatos bemutatásának fonalán haladva kell végeznünk.