Szilícium-völgy vagy Dél-Alföld? Hol elégedetlenebbek a nemzetközi hallgatók? - Kéri, Anita (Marketing & Menedzsment, 2026)
A TANULMÁNY CÉLJA Jelen kutatás célja, hogy kvalitatív mélyinterjúk és tematikus kódmátrix-alapú hőtérképes elemzés segítségével vizsgálja és hasonlítsa össze a nemzetközi hallgatók elégedetlenségét a San Jose State University-n és a Szegedi Tudományegyetemen egyaránt. Az elemzés célja, hogy a feltárt tematikus kódokat a szolgáltatásminőség irodalmával összevetve azonosítsa a két eltérő szolgáltatási környezetben rejlő kihívásokat és fejlődési lehetőségeket, valamint ország- és intézményspecifikus marketingstratégiai javaslatokat fogalmazzon meg a vizsgált intézmények számára. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A tanulmány húsz online mélyinterjú eredményeit mutatja be. Az interjúk kódolása MAXQDA szoftver segítségével történt, az eredményeket pedig interjúrészletek és kódmátrix-alapú hőtérképek mutatják be. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az eredmények alapján elmondható, hogy az elégedetlenség tényezői fókuszáltan célország- és intézményspecifikusak. A feltárt kódcsoportokat többnyire lefedi vagy a SERVQUAL-, vagy pedig a de Wit-féle push-pull kategória, ugyanakkor az egyéni kihívások problémáját egyik modell sem képes kezelni. Kihívást jelent továbbá az egyetem földrajzi elhelyezkedésének besorolása. GYAKORLATI JAVASLATOK Az egyetemeknek nem csupán a szolgáltatásminőség-tényezők vizsgálatát, hanem a nemzetközi hallgatók egyéni kihívásainak megértését is előtérbe kell helyezni, hogy egy olyan inkluzív és támogató rendszert hozzanak létre, melyben az egyéni hallgatói kihívások nem akadályozzák a mobilitást.