A nők 500 éve a nyomda világában - Orgován, Katalin; Horváth, Csaba; Obermayer, Nóra (Marketing & Menedzsment, 2025)
A TANULMÁNY CÉLJA A nők esélyegyenlőségének javítása évtizedek óta aktuális társadalmi kérdés. Jelen tanulmány célja, hogy szisztematikus irodalomkutatás keretében a nők helyzetét megvizsgálja kifejezetten a nyomdaiparban területén. Feltárja, mely témák foglalkoztatták a kutatókat, és lehet-e a publikációkat témák köré rendezni. A feltárt témák és kutatási területek adnak-e támpontot a további kutatási kérdések megfogalmazásához. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Web of Science keresés eredményeit PRISMA módszertannal dolgoztuk fel, melynek eredményeképpen 45 releváns publikációt azonosítottunk. A publikációk tartalmi elemzésével és kódolásával 4 témakör köré rendeztük a publikációk tartalmát LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A releváns publikációk 4 témakör köré rendeződnek: Számos publikáció jelent meg azokról a rendkívüli és sikeres nőkről, akik az ipari forradalom előtt nyomdaipari manufaktúrákat vezettek, miután elvesztették vállalkozó férjüket vagy apjukat. Megörökölve a családi vállalkozást, felelősséget éreztek annak működtetéséért. Mégis az ipari forradalom, azaz ipar látványos gépesítése után, a nők főként egyszerűbb betanított munkát végeztek hajtogatóként és varrónőként, azaz a könyvkészítés alacsonyabb presztízsű és roszszabbul fizetett feladataiban vettek részt. Az ehhez a helyzethez vezető okokat több kutató is vizsgálta. Eredményeiket összegezve megállapítható, hogy a férfiak által dominált szakszervezeti tevékenység jelentősen hozzájárult az egyenlőtlenség kialakulásához. Emellett a nők által készített műalkotások, a szemléletbeli újítások gyakran nem kapták meg azt a reflektorfényt, amelyet a maguk idejében megérdemeltek volna. Előfordult, hogy a nők a férjük neve alatt adtak ki kiemelkedő műveket, mert így jobban „el lehetett adni”. Az elmúlt években több kutató, történész és szerkesztő igyekezett felhívni a nagyközönség figyelmét ezekre az elfeledett művekre és a kiemelkedő alkotásokat létrehozó kivételes nőkre. A történelem során a nők több országban különböző módon összefogva próbálták megtörni a férfi dominanciát. Angliában például a szakszervezetek „fenyegető” magatartására válaszul a nők saját nyomdászszervezetet, a Women’s Printing Society-t hozták létre. De hasonló női mozgalom jött létre a 19. századi Amerikában is. GYAKORLATI JAVASLATOK A szisztematikus irodalomkutatás eredményei megmutatták az esélyegyenlőtlenség jelenleg tetten érhető mértékét, és az ahhoz vezető okokat. Egyúttal a női összefogások révén, utat mutat a nőknek az esélyegyenlőség növelése érdekében lehetséges és szükséges lépésekről.