Innovációorientáció és fogyasztói kimenetek az egészségügyben: páciensközpontú klaszterezés - Biró, Borbála (Marketing & Menedzsment, 2026)
A TANULMÁNY CÉLJA A kutatás célja feltárni, hogy a páciensinnovációs attitűd, a személyreszabás-preferencia és az orvosi naprakészség- elvárás miként kapcsolódik a költési hajlamhoz és a személyre szabott beavatkozás preferenciájához. A tanulmány arra keresi a választ, hogy összefügg-e a páciensek innovációs attitűdje a költési hajlammal és a személyre szabott beavatkozás preferenciájával? ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Keresztmetszeti, kvantitatív kutatást alkalmaztam. Online kérdőívvel (n=181) 5 fokú Likert-skálán mértem a kulcsváltozókat. Az SPSS 26.0-ban TwoStep klaszterezést végeztem (log-likelihood; BIC-alapú automatikus klaszterszám), robusztussági ellenőrzésekkel (rögzített 2 klaszter; random esetsorrend; egyezés- kappa). A kimeneteket (költési hajlam; személyre szabott beavatkozás) kereszttáblákkal teszteltem (χ², Cramér–V). A költési hajlamra bináris logisztikus regressziót futtattam demográfiai kontrollokkal, a diszkriminációt ROC/AUC mutatóval értékeltem. Az innovációt típussemlegesen értelmeztem (digitális, beavatkozás-/eszköztechnológia, ellátásszervezés), a páciensek véleményének közös dimenzióit vizsgálva. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A klaszterezés két stabil csoportot azonosított. A „magasabb innováció–orientációjú” klaszter nagyobb arányban jelezte a költési hajlamot. A logisztikus modell jól illeszkedett, a klaszterhatás szignifikáns, a diszkrimináció elfogadható–jó. A személyre szabott beavatkozás preferenciája szintén erősebb volt ebben a klaszterben, amit érzékenységi vizsgálatok is megerősítettek. GYAKORLATI JAVASLATOK A szolgáltatók attitűdalapú szegmentációval célozzanak: az innovációorientált csoportnak evidenciaalapú kimeneteket és személyre szabott csomagokat kommunikáljanak, a konzervatív szegmensnek a standard eljárások biztonságát és költséghasznát. Vezessenek be rövid, standardizált „innovációs tájékoztatót”, pilot- bevezetéssel, mérhető KPI-okkal és az orvosi naprakészséget láthatóvá tevő üzenetekkel.