Hatékony márkaépítés - Beszélgetés Berács József egyetemi tanárral, a Budapesti Corvinus Egyetem International Studies Center igazgatójával az EFFIE reklámhatékonysági verseny kapcsán - Saliga, Enikő (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az elmúlt egy évtizedben a menedzserirodalomban szemléletváltozás ment végbe. Korábban kizárólag a könyv szerinti érték határozta meg, mennyit ér egy vállalat. Ma alapvetően háromféle értékről beszélünk: könyv szerinti, tőzsdei és márkaértékről. Arra már korábban is készültek különböző felmérések, hogy az első kettő hogyan viszonyul egymáshoz. Ezekből a kutatásokból kiderült, hogy az 500 világelső vállalatnál a részvényesi érték négyszerese a könyv szerinti értéknek. Ennek különféle okai lehetnek. Közrejátszik az eszmei érték, a vállalati kultúra, a szellemi kapacitás, és még ezernyi más dolog. E két érték különbségében rejlik valahol a márkavagyon is.