A transznacionális emberierőforrás-menedzsment makro és mikro jellemzői - Engel, Sr., Allen D.; Mendenhall, Mark E.; Poór, József (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az UNCTAD 2003-as jelentése szerint 65 ezer nemzetközi vállalat és annak 850 ezer helyi egysége működött az elmúlt évben a világon. Ezek a szervezetek 1990-hez képest, amikor 24 millió embert foglalkoztattak, ma több mint 54 millió dolgozót alkalmaznak. A WTO [Hill 2002, Wild et al. 2003] felmérései szerint a vámok és más kereskedelmi tarifák mértéke viszont a múlt század eleji 50 százalékos mértékről 3 százalékra csökkent, továbbá a nemzetközi kereskedelem nagysága közel megtízszereződött az elmúlt évek alatt. A világgazdaságban mutatkozó legutóbbi válságjelek és a korábban említett jelentés nyomán az is megállapítható, hogy a ’90-es évekhez képest jelentősen csökkent az FDI (Foreign Direct Investment) mennyisége a világon.