A sportfogyasztás és a sportmotivációt mérő skálák - Csóka, László; Törőcsik, Mária (Marketing & Menedzsment, 2019)
A KUTATÁS CÉLJA A sportfogyasztás vizsgálata meglehetősen komplex kérdéskör feltárását igényli, különféle közelítésben végezhetünk erre vonatkozó elemzéseket. Jelen tanulmány fókusza marketing szakterületi, de alapvetően fogyasztói magatartás kiindulópontú közelítés, vagyis nem tér ki a cégek, a kormányzati szféra, a marketing és sport kapcsolatokra. Kutatásunk célja a sportfogyasztás klasszikus tagolásának felülvizsgálata és kiegészítése. További kutatási cél annak összefoglalása is, milyen nemzetközi kutatásokkal validált skálák állnak rendelkezésre a sportolással kapcsolatos motivációk vizsgálatához, milyen kiindulópontok fogalmazhatók meg a főképp laikus sportolók motivációjának kibővített értelmű kutatásához. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Megállapításainkhoz a szakirodalom széles körét felhasználva szakirodalmi áttekintés típusú tanulmányt készítettünk. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Kutatásunk alapján a sportfogyasztás vizsgálata szokásos szemléletben három nagy elemből tevődik össze, amelyek a sportolásban történő aktív részvétel, a sporttermékek fogyasztása, illetve a sportesemények nézőként történő fogyasztása személyesen vagy a médián keresztül. Ezt a kört bővíti ki személetében a tanulmány, megkülönböztetve a sportolás profi és laikus szintű művelését, a kapcsolódó tárgyak, szolgáltatások vásárlását, valamint az offline és online élményfogyasztás területét. GYAKORLATI JAVASLATOK A sportfogyasztás vizsgálatában kiemelkedő szempontot jelent a sportolók motivációinak vizsgálata a hobbi- és versenysportolók esetén is. Ahhoz, hogy ezen fogyasztók motivációit megértsük és mérni tudjuk azok erősségét, a kutatók különböző skálákat hoztak létre. Ezen skálák közül megállapításunk szerint a hazai kutatások során a sportmotiváció méréséhez jelenleg a H-SMS a legalkalmasabb. A kutatás az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, EFOP-3.6.2-16-2017-003: „Sport- Rekreációs- és Egészséggazdasági Kooperációs Kutatóhálózat létrehozása” című projektjének támogatásával készült.