Jövőképes szervezetek I. rész: Változásmenedzsment - Krajcsák, Zoltán; Bakacsi, Gyula; Környei, Imre; Szilágyi , Tamás Benedek (Marketing & Menedzsment, 2025)
A TANULMÁNY CÉLJA Összefoglaló tanulmányunk első része átfogó képet nyújt a jövőképes szervezetek koncepciójáról, amelyet a menedzsment terminológiában új, a fenntarthatóságtól elkülönült fogalomnak tekintünk. Cikkünkben elemezzük azokat a menedzsment megoldásokat, amelyek segítségével a jövőképes működés megteremthető. A szervezeti működés három szintjén vizsgáljuk a jövőképes működés elérésének feltételeit, valamint feltárjuk azokat a változásmenedzsment lépéseket, amelyekkel a jövőképesség elérhető. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A tanulmány megírása során az vezérelt bennünket, hogy a jövőképes szervezet modelljét, mint koncepciót ismertessük meg a hazai tudományos közösséggel és gyakorló szakemberekkel egyaránt. Ennek érdekében cikkünk elméleti keretrendszert mutat be, és szakirodalomelemzésre támaszkodik. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A szervezeti jövőképesség mikroszintjén felismerésre kerül, hogy nem minden munkatárs szervezeti elkötelezettsége egyaránt fontos, azaz az erőforrások optimalizálása és a szervezeti innováció elősegítése szempontjából a fluktuációt természetesnek kell tekinteni. Mezoszinten a vezetői döntéshozatalban az etikus vezetői gyakorlat áll a fókuszban a profitmaximalizálást segítő döntések helyett. A jövőképesség makroszintjén pedig a szervezet tudatosan úgy gyakorol hatást a nemzeti kultúrára, hogy a változással hatékonyabban szolgálhassa az érintettjeinek érdekeit és szükségleteit, egyúttal általa elősegítse saját jövőképességének megteremtését is. GYAKORLATI JAVASLATOK A tanulmányban leírtak szerinti működést maradéktalanul felmutatni képes, tökéletesen jövőképes szervezetekkel napjainkban még nemigen találkozhatunk. Úgy véljük azonban, hogy ha a szervezetek a jövőképesség céljait magáévá teszik, és igyekeznek az elérése érdekében addigi rutinjaikon változtatni, akkor a hazai üzleti szféra nemcsak a saját túléléséért tesz jelentős lépéseket, de működésükkel olyan a társadalom jövőképességéhez is hozzájárulnak.