Az ideális munkahely megtalálásának akadályai. : Csehország és Lengyelország összehasonlító elemzése - Poór, József; Módosné Szalai , Szilvia Valéria; Jenei , Szonja; Gyurián , Norbert; Kálmán, Botond Géza (Marketing & Menedzsment, 2025)
A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány célja, hogy feltárja a férfiak és nők által tapasztalt kihívásokat az ideális munkahely meg találása során Csehországban és Lengyelországban. A kutatás különös figyelmet fordít a nemek közötti különbségekre az álláskeresés folyamatában, beleértve a képesítések, referenciák, ingázás és mobilitás szerepét. Az eredmények segíthetnek megérteni, hogy az eltérő társadalmi és gazdasági környezetek hogyan befolyásolják a munkaerőpiaci lehetőségeket és preferenciákat. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A kutatás egy kérdőíves kutatáson alapul, amely a V4 országok munkaerőpiaci felmérése tudományos projekt részeként készült. Az adatokat Csehországban és Lengyelországban gyűjtöttük, és statisztikai elemzésekkel vizsgáltuk a nemek közötti különbségeket az álláskeresési akadályok terén. Az alkalmazott módszerek közé tartozott a khi-négyzet teszt, amely segített az eltérések szignifikanciájának meghatározásában. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az eredmények szerint egyes tényezők – például a képesítések vagy a mobilitás – tekintetében nem mutat hatók ki jelentős nemi különbségek, míg más területeken egyértelmű eltérések figyelhetők meg. A férfiak nagyobb hangsúlyt fektetnek a magasabb fizetésre, míg a nők számára a munka és a magánélet egyensúlya kiemelten fontos. A kutatás rámutat arra is, hogy az eltérő társadalmi és gazdasági környezetek befolyásolják ezeket a különbségeket, és bizonyos munkaerőpiaci akadályok eltérően érintik a két nem képviselőit. GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatás eredményei alapján javasolt, hogy a munkaadók olyan foglalkoztatási stratégiákat dolgozzanak ki, amelyek figyelembe veszik a nemekhez kapcsolódó eltérő preferenciákat és kihívásokat. A munkavállalói igényekhez jobban igazított munkahelyi politikák hozzájárulhatnak az álláskeresés hatékonyságának növeléséhez, valamint a munkahelyi elégedettség és termelékenység javításához.