Bitcoin-buborékok kialakulása - Antal-Molnár, Nikolett (Marketing & Menedzsment, 2025)
A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány célja a Bitcoin buborékok kialakulásának vizsgálata, megértése. A buborékok erős hasonlóságot mutatnak a Gartner-féle hype-görbe alakjával, ezért az egyes buborékok és a hype-görbe kapcsolata is ismertetésre kerül. Ezek mellett a Bitcoin-buborékok kialakulását elősegítő tényezők feltárására törekedtünk. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A Bitcoin árfolyamának historikus adatait elemeztük, melyek alapján a buborékok kirajzolódnak. A buborékok létezésének alátámasztására, illetve a Gartner-féle hype-görbével való azonosítás érdekében kiszámoltuk az egyes buborékok különböző időszakaihoz tartozó kockázatokat, hozamokat is. Illesztettük a hype-görbét a Bitcoin árfolyamának alakulására, illetve a korrelációs kapcsolatot is vizsgáltuk. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A szórásból számított kockázatok, illetve a relatív szórások is alátámasztották a feltételezést, mely szerint az egyes Bitcoin-buborékok követik a Gartner-féle hype-görbe alakját. A görbék illesztése és a korreláció vizsgálata pedig kimutatta, hogy van kapcsolat a hype és az árfolyam alakulása között. A szabályozás szerepe kritikus lehet a kriptovaluták árfolyamának alakulásában, és a különböző országokban bevezetett szabályozó intézkedések jelentős hatást gyakorolhatnak a befektetői bizalomra és az árfolyamokra. A Bitcoin-bányászat felezése szintén fontos esemény, amely befolyásolhatja a kínálatot és keresletet és ennek megfelelően az árfolyamokat is. Az utánzó magatartás, vagyis a befektetők tendenciája arra, hogy mások viselkedését másolják, szintén jelentős tényező a buborékok kialakulásában. Végül az intézményi szereplők stabilizáló hatását ismertettük. GYAKORLATI JAVASLATOK A tanulmányból kiderül, hogy a fent említett tényezők igen nagy befolyást gyakorolnak a Bitcoin árfolyamának alakulására, melyek közül a bányászatért járó jutalmak felezése a leginkább szembetűnő, illetve számítással alátámasztható. Az új szabályozások megjelenésével nem tudunk számolni, viszont a felezéssel járó árfolyamváltozással igen, melynek fő indikátora az utánzó magatartás, hiszen a befektetők hozamaik maximalizálására törekednek. Ezek alapján a tanulmány rávilágít, hogy egy igen kockázatos befektetési formáról van szó, melynek előrejelzése igen nehéz feladat.