A nonprofit szektorban való munkavállalás kompetenciaszükségletei - Sipos, Norbert; Szabó, Dorottya (Marketing & Menedzsment, 2026)
A TANULMÁNY CÉLJA A nonprofit szektorban dolgozó felsőfokú végzettséggel rendelkezők eltérő kompetenciaszükségleteinek feltárása az állami és a versenyszféra függvényében. Míg a profitorientált vállalatok számára elsődleges cél a profitmaximalizálás, valamint a vállalat fennmaradása, fejlődése és növekedése, addig a nonprofit szervezetek célja valamilyen igény kielégítése. Eltérő céljuk következtében lényegesen más elvek mentén működnek ezen szervezetek, így merült fel vizsgálati fókuszként a benne dolgozók jellemzőinek azonosítása. Kutatásunk célja azonosítani, hogy a versenyszférától és az állami szférától mennyiben eltérő kompetenciák, kompetenciacsoportok szükségesek és jellemzőek a nonprofit szektorban dolgozó diplomások körében. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A Pécsi Tudományegyetemen megvalósított Diplomás Pályakövetési Rendszer Frissdiplomások felmérésének 2019 és 2020 évi adatait használtuk fel. A reprezentatív felmérésből 1 636 végzett adatain vizsgáltuk meg multinomiális regresszió segítségével a nonprofit szektorhoz képest az állami és a versenyszférában való munkavégzés esélyét a kompetenciacsoportok jellemzői alapján, összesen 5 kompetenciacsoport kapcsán. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A nonprofit szektorban más szektorokhoz képest sokkal fontosabbak az interakciós kompetenciák (a kapcsolatteremtő, kommunikációs képesség, a konfliktuskezelés, illetve az érzelmi intelligencia, nonverbális kommunikáció, valamint az udvariasság). Az idegennyelv-ismeret az állami, a szaktudás pedig a versenyszférához képest szükséges nagyobb mértékben. Megállapításaink szerint a nonprofit szektornak tudatosítani kell a felsőfokú tanulmányokat folytatók körében, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni az emberi interakcióra már a képzés során. GYAKORLATI JAVASLATOK Ezt az aspektust az ilyen témájú kurzusok oktatóinak is meg kell vizsgálniuk, szükség esetén beépíteni az ilyen kompetenciák fejlesztését megcélzó feladatokat, tanulási elemeket. Ezen eredmények tudatosításával a nonprofit szektor sikeressége növelhető a megfelelő munkaerő képzése és kiválasztása következtében.