Beruházási fordulat a kilencvenes években - Bélyácz, Iván (Marketing & Menedzsment, 2019)
A tervgazdasági rendszerben a beruházási erőforrások terjedelmét, az ágazati preferenciákat és a projektek kiválasztását a központi tervdöntések alapján határozták meg. Évtizedeken keresztül olyan beruházási célkiválasztás folyt, amelynek eredményeként az erőforrások többségét korlátozott számú ágazatra és projektre fordították. A beruházási erőforrások centralizálásával és központosított újraelosztásával szűk tere maradt a piac impulzusaira reagáló vállalati projektkiválasztásnak.