Online marketing lehetőségek és kihívások az autószerelők piacán - Kurucz , Attila; Pete, Dorottya; Keller, Veronika (Marketing & Menedzsment, 2021)
A TANULMÁNY CÉLJA Jelen kutatás célja a szolgáltatószektorban működő hazai autószerelő és –javító vállalkozások online megjelenésének feltérképezése. Az autószereléssel kapcsolatos szavak keresési találatainak köszönhetően elérhető honlapok elemzése tartalom, design és felhasználói tapasztalat (UX) szempontjából. További cél a honlap létrejötte és a vizuális design közötti, az oldalak információtartalma és a hirdetett szavak száma közötti, valamint a weboldalak nyitó oldalának típusa és a hirdetés tárgya közötti összefüggések feltárása. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A gépjárműjavítással, szervízeléssel kapcsolatban 100 kulcsszót gyűjtöttünk össze és a Google Ads hirdetések hatására elért weboldalakat (88) kvalitatív szempontok - a link nyitóoldala, a hirdetés tárgya, reszponzívitás, sütik használata, design, tartalom, UX - szerint elemeztük. Majd kvantitatív tartalomelemzés segítségével ismertettük a kutatási eredményeket. A keresések (lekérdezések) módszerét standardizáltuk - lokalizációhoz, időszakokhoz és hálózathoz (ugyanaz az IP cím) kötöttük -, hogy az összevetés releváns maradjon. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK, ÚJDONSÁGOK A weboldalak 65%-a minden szempontnak megfelelt, azaz egységes volt a színvilága, a vizuális elemeket jól alkalmazta, illetve megfelelő mennyiségű információt tartalmazott. Minél több információval van ellátva egy honlap, annál több kifejezésre van lehetősége a vállalatnak hirdetni. A Google algoritmusa figyelembe veszi a releváns tartalmakat, ami az organikus, és a fizetett elérések szempontjából is magasabb minőséget nyújt. GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatás eredményei hasznosak lehetnek a KKV szektor számára, különösen a gépjárműszervízeléssel foglalkozó cégeknek. A hazai KKV szektornak érdemes figyelemmel kísérni az aktuális online marketing trendeket és a változó fogyasztói igényeket, elvárásokat, hiszen a jól átgondolt, arculati elemekhez illeszkedő, kellően informatív ugyanakkor kreatív elemekben bővelkedő honlap és a tudatos keresőmarketing tevékenység hozzájárul a versenyelőny megszerzéséhez.