A kereskedelmi szektor felvásárlásainak hatása a csődkockázat mértékére és a hatékonyságra - Kucséber, László Zoltán; Hegedűs , Szilárd (Marketing & Menedzsment, 2021)
A TANULMÁNY CÉLJA Az M&A ügyleteket a piaci részesedés növekedésével, a működési hatékonyság javulásával, az értékteremtés lehetőségével társítjuk, azonban számos külföldi kutatás kimutatta az M&A ügyletek sikertelenségét, többek között a csődkockázati érték, score növekedését is. Minden évben jelentős számú vállalkozás megy csődbe hazánkban, a nem recessziós időszakban egyaránt. Elsődleges elemzésünk célja annak vizsgálata, hogy hogyan befolyásolták a kereskedelmi szektorban létrejött hazai felvásárlások a társaságok kockázatosságát, különös tekintettel a csődkockázatukra. Másodlagos célunkhoz kapcsolódik annak azonosítása, hogy a változást milyen pénzügyi mutatószámok, indikátorok kísérték. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Munkánkban a GVH által engedélyköteles, tehát az 500 millió forintnál nagyobb éves nettó árbevételt elérő társaságok által, a kereskedelmi szektorban megvalósult eseteket vizsgáljuk. Az „outlier” esetektől eltekintve a teljes sokaságot vizsgáljuk. A felvásárlás hatását 3 csődmodellel elemezzük. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A tranzakciók nem pénzügyi jellemzői tekintve, megállapítottuk, hogy a felvásárlások jellemzően versenytársak között jönnek létre, amely az erős piaci versenyt feltételezi. Ezt támasztja alá a társaságok földrajzi helyzete is: Budapest mellett az alföldi székhelyű társaságok jellemezték a vizsgált sokaságot. A pénzügyi jellegű eredményeink szerint a cégek jelentős részénél nem eredményezett hatékonyságnövekedést a felvásárlás, és a vizsgált sokaság esetében nem következett be a csődkockázat csökkenése. GYAKORLATI JAVASLATOK A hazai vállalati körben végzett kutatásunk eredményei igazolják a nemzetközi szakirodalomban megjelent kutatásokat, amely alapján az M&A ügyletek nagyszámban sikertelenek, a tranzakciót követően kedvezőtlen hatások jönnek létre: Munkánk eredményei árnyalhatják a felvásárlásokkal kapcsolatos közismert előnyöket, és várakozásokat. Mindezek alapján javasoljuk a fúziót és a felvásárlást tervező vállalkozások számára a felvásárlás lehetséges sikertelenségének hangsúlyos(abb) figyelembevételét. Köszönetnyilvánítás: A tanulmány az MTA-BGE Makrogazdasági fenntarthatósági kutatócsoport, mint munkahely keretében az ELKH Támogatott Kutatócsoportok Irodájának támogatásával készült.