Fogyasztói jóllét a hazai alternatív élelmiszerellátási hálózatokban - Neulinger , Ágnes; Bársony , Fanni; Gjorevska, Natasha; Lazányi, Orsolya; Pataki, György; Takács, Sándor; Török, Anna (Marketing & Menedzsment, 2020)
A TANULMÁNY CÉLJA Kutatásunk a fogyasztói jóllétet vizsgálja a hazai alternatív élelmiszerellátó hálózatokban az EFOP-3.6.2-16-2017-00007 sz. kutatási projekt egyik, társadalmi innovációkról szóló alprojektjének keretében. Az alternatív élelmiszerellátó hálózatok, benne a közösségi kertek és a közösségek által támogatott mezőgazdasági tevékenységek vizsgálata lehetővé teszi társadalmi innovációkkal létrehozott ún. hibrid szervezetekben, hálózatokban és értékláncokban a fogyasztói magatartás megértését. Ennek megfelelően jelen tanulmány a fogyasztói jóllét elméleti megközelítésének felhasználásával az alternatív élelmiszerellátási hálózatokban megjelenő jóllétet vizsgálja a hálózatban részt vevő fogyasztók szempontjából. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Feltáró kvalitatív primer kutatásunk 23 mélyinterjús adatgyűjtésen alapul. A mintába különböző budapesti, közép és felsőközép státuszú férfiak és nők kerültek, akik alternatív élelmiszerellátási hálózatok tagjai legfeljebb egy vagy legalább három éve. Célszerű mintaválasztásunk révén az új és régi tagok véleményét egyaránt igyekeztünk megismerni. Az interjúelemzés a deduktív (szakirodalom alapú) és az induktív (adatalapú) megközelítések kombinációjára épült. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Eredményeink szerint az alternatív élelmiszerellátó hálózatokban való fogyasztói részvétel összességében növeli a fogyasztói jóllétet, annak ellenére, hogy egyes tulajdonságai negatív befolyással vannak erre, azaz a hálózatok pozitív hozadékai túlszárnyalják a kedvezőtlen tulajdonságaikat a fogyasztók számára. Különbségek azonosíthatók új és régi fogyasztók, eltérő motivációval rendelkező fogyasztók, valamint a különböző típusú hálózatokban való részvétel szerint. GYAKORLATI JAVASLATOK Következtetéseink támogathatják az alternatív élelmiszerellátási hálózatok termelőit abban, hogy jobban megértsék a fogyasztói igényeket, miközben rámutatnak ennek az üzleti modellnek a fogyasztói viselkedés sajátosságaiból eredő korlátjaira is. Köszönetnyilvánítás: A kutatást az EFOP-3.6.2-16-2017-00007 azonosító számú, „Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban” című projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósul meg. A szerzők köszönetüket fejezik ki a társadalmi innováció és társadalmi vállalkozás alprojekt teljes kutatócsapatának, akik a kutatás különböző fázisaiban kritikai észrevételeikkel segítették a szerzők munkáját.