Közpénzügyi gazdálkodási folyamatok modellezése - Gubán, Ákos; Mezei, Zoltán (Marketing & Menedzsment, 2020)
A TANULMÁNY CÉLJA A gazdálkodási rendszerekben áramló objektumok/információk azonosítása és modellezése kiemelt jelentőségű témakör a közpénzügyi adminisztrációs folyamatok hatékonyságának vizsgálata során. A „Szolgáltatási folyamatok javítása” c. kutatás egyik fontos tudományos eredménye a szolgáltatási folyamatokra alkalmazható matematikai modell megalkotása volt. Ez egy olyan heurisztikus szimuláción alapuló folyamatracionalizálási módszer, amely alkalmas nemcsak a folyamatok, hanem azok kapcsolódásaik, valamint ezen kapcsolódási csomópontok között áramló objektumok áramlásának hatékony újraszervezésére is. A közpénzügyi folyamatok javítása nagy kihívást jelent a téma iránt érdeklődőknek, mert a közpénzügyi folyamatok nagyon szabályozottak. Ez egyrészt a jogszabályi környezetet jelenti, másrészt az azon alapuló kötött, belső szabályozást. Jelen a tanulmány célja a korábbi tudományos eredmények (szolgáltatási folyamatok javítása) felhasználásával, egy újabb – a közpénzügyi gazdálkodási rendszerhez jobban illeszkedő – matematikai alkalmazás bemutatása a hatékonyságjavítási témakörben. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Az alkalmazott matematikai modellben elsősorban a csomópontokban végbemenő állapotváltozásokat jellemezzük folyamat- és áramlási aspektusból, ezáltal létrehozva egymásra nem ható transzformáció-rendszereket. Amennyiben az itt feltárt folyamatokat nem a hagyományos áramlási szempontból vizsgáljuk, hanem a belső állapotváltozások aspektusából, így kezelésük, javításuk ugyanazon a módon oldhatók meg, mint más sokkal rugalmasabb szolgáltatási folyamatrendszerek esetében. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A folyamatelemzések azt mutatták, hogy a folyamatok objektumáramlási szempontból szeparáltan kezelhetők, azaz a független transzformációk modelljének használatával jelentősen javíthatjuk azokat. Ez az erősen szabályozott folyamatrendszerekre - közpénzügyi gazdálkodási folyamatokra - is igaz. A modell közpénzügyi gazdálkodási rendszerre történő leképezése azt eredményezi, hogy a felelős szervezeti egységek sokkal átláthatóbbak lesznek, és a folyamatjavítások is könnyebben elvégezhetők anélkül, hogy a jogszabályi előírásokat megszegnénk. GYAKORLATI JAVASLATOK A valós gazdálkodási rendszerekben egyetlen folyamatjavítási intézkedés sem képzelhető el izolált módon, hanem valamennyi érintett csomópontban el kell végezni a célzott beavatkozást. A szervezeti változások kivitelezésekor szükséges alkalmazni a független transzformációk modelljét, hogy kizárólag „jó irányba” és „mellékhatás-mentesen” módosítsunk a folyamatokon. Jelen tanulmány a bevezetést követően a szakirodalom áttekintésre fókuszál, a második része részletesen mutatja be a közpénzügyi szektorra adaptált hatékonyságjavítási eszközt. Végül összegzés zárja a tanulmányt.