A munkahelyi beilleszkedést segítő mentoring gyakorlatok és a dolgozói elkötelezettség összefüggései - Kozák, Anita; Krajcsák, Zoltán (Marketing & Menedzsment, 2020)
A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány célja felvázolni, hogy a milyen összefüggések tárhatók fel a dolgozói elkötelezettség néhány dimenziója és a munkahelyi beilleszkedést segítő mentorig gyakorlatok között. A cikk a különböző (többszörös, hagyományos egyszemélyes, esetenként csoport-alapú és egyenrangú) mentoring megoldások és a folytonossági, normatív és affektív elkötelezettség közötti kapcsolatrendszert mutatja be. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A tanulmányban esettanulmányok segítségével szemléltetünk mentoring gyakorlatokat. Lényeges megjegyezni, hogy az esetek csupán érzékeltetik a mentoring gyakorlatok és az elkötelezettségi dimenziók közötti összefüggést, bizonyításukhoz későbbi kvantitatív kutatások szükségesek. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Eredményeink szerint a magas veszteségek alapján értelmezett folytonos elkötelezettséget a többszörös mentorálás támogatja, ebben az esetben a szervezeti integráció egyszerre segíti a dolgozó szakmai fejlődését és a vállalati kultúrával való azonosulást. Az erkölcsi meggyőződés alapú normatív elkötelezettséget a hagyományos, formális, egyszemélyes szakmai mentorálás segíti elő. Ebben az esetben a tanulás folyamata lassabb, tárgya kifejezetten szakmai, ugyanakkor a vezetői gondoskodás megnyilvánul az ismeretek és gyakorlatok alapos, átgondolt, szakaszolt átadásában, ami időben elnyúlva jobban hozzá tud járulni a szervezettel szembeni tartozás érzéséhez, az erkölcsi alapú viszonzás vágyához. Végül az esetenként csoport-alapúvá és egyenrangúvá váló mentoring gyakorlat segíti elő leginkább az affektív elkötelezettség magas fokának megjelenését, mert ebben a gyakorlatban a szociálpszichológiai támogatás gyakran felülírja a szakmai szempontok érvényesülését. GYAKORLATI JAVASLATOK A munkaerőhiányos környezetben különösen fontos HR és vezetői feladattá vált a dolgozói elkötelezettség növelése. A magas fluktuációs ráták miatt érdemes már a foglalkoztatás első időszakában célzottan megalapozni a munkavállalók szervezet iránti kötődését. A feldolgozott esettanulmányok felhívják a figyelmet arra, hogy az elkötelezettség egyes változói fokozhatók konkrét mentoring megoldásokkal.