F.A.I.L., First Attempt In Learning: Mit és hogyan tanulhatunk a sikertelen vállalkozásfejlesztési mentorálási folyamatokból? - Száva, Zsigmond (Marketing & Menedzsment, 2019)
A TANULMÁNY CÉLJA Jelen tanulmány célja a vállalkozásfejlesztési mentorálási folyamatok tipikus kudarcainak bemutatása és strukturálása annak érdekében, hogy ezek a jövőben elkerülhetök legyenek. Az így kapott benchmark ugyanis használható egy olyan modell felállítására, amely hozzájárulhat a sikeresen vezetett mentorálási folyamatok kialakításához is, ehhez azonban nemcsak a jó, hanem a rossz mintákat is szükségszerű megismerni. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A tanulmány a vizsgált fejlesztési tevékenység definiálása mellett magában foglalja kilenc, félig strukturált interjúnak az elemzését, melyek részei egy kevert módszertani megközelítéssel végzett kutatásnak. Utóbbi témája a vállalkozásfejlesztési mentorálás és annak sikerességét, eredményességét befolyásoló tényezők vizsgálata. Ennek egyik összetevőjeként kerülnek vizsgálatra a sikertelen mentorálási kapcsolatok is. Az adatokat elemzésére NVivo tartalomelemző szoftverrel került sor. A KUTATÁS LEGFONTOSABB EREDMÉNYEI A vállalkozásfejlesztési mentorálási folyamatok esetén az interjúrendszer alapján öt intervenciós vagy fejlődési terület került definiálásra, mint legfőbb befolyásoló tényezője egy sikeres mentorkapcsolatnak: a külső, negatív hatások (1), a mentor tevékenységéhez, attitűdjéhez és magatartásához köthető sajátosságok (2), a mentorált folyamathoz való viszonyulásának tényezői (3), a ’jatrogén’ ártalmak, azaz a működés során fellépő ’műhibák’ által okozott problémák (4), valamint a folyamat keretezéséhez köthető tényezők (5). ÚJDONSÁGOK, GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatás rávilágított, hogy sikeres mentorálási folyamatot vezetni nemcsak a jó minták és elvárások folyamatba történő vezetésével lehetséges, hanem abban az esetben is, ha a mentor és a mentorált ismeri annak a mikéntjét is, mi vezethet a folyamat célelérés előtti befejezéséhez. A sikeres vállalkozásfejlesztési mentorálási folyamatok vezetéséhez tehát ezen fenti öt területhez tartozó tényezőre is kiemelten szükséges figyelni.