Az élelmiszer-fogyasztás tendenciái a fejlett ipari országokban - Gaál, Béla (Marketing & Menedzsment, 2019)
A fejlett ipari országokban az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek mind az élelmiszer-fogyasztásban, mind a termelésben. Ezekben az országokban a hatvanas években az élelmiszer-fogyasztás többé-kevésbé elérte a telítettségi szintet. A fogyasztás fizikai növelése lassan élettani korlátokba ütközött, tehát a cégek számára a forgalom volumenének növekedése már nem bizonyult a profittermelés szempontjából járható útnak. Az élelmiszeripar új feladattal találta magát szemben, a fogyasztóban új szükségleteket kellett kelteni, és egyben meggyőzni arról, hogy e szükségleteit feltétlenül ki is kell elégítenie. A fogyasztó ma leginkább az élelmiszer-vásárlásban vált manipulálttá.