Stratégiai vezetés: múlt, jelen és jövő - Csath, Magdolna (Marketing & Menedzsment, 2019)
Egy angliai vizsgálat szerint a vállalatok többsége, hosszabb távon vizsgálva, sikertelen. Mert hogy is lehet másképpen értékelni azt a tényt, hogy még a multinacionális vállalatok többségének átlagos élettartama is csak 40-50 év között van, a kisebb cégek pedig ennél sokkal rövidebb idő, néha kevesebb mint 5 év alatt tűnnek el a piacról. Azonban vannak olyan vállalatok is, amelyek elérik a 100 évet, vagy az ennél is magasabb életkort. Sőt egészen kiemelkedő korú cégek is léteznek. Egyikük a Stora svéd cég, amelyik papír- és vegyiáru gyártásával foglalkozik, és ha a kezdetek kezdetéig vezetjük vissza élettörténetét, akkor mára már 700 éves. A japán Sumitomo Csoport első vállalkozása 1590-ben indult, tehát ma már ez a vállalatcsoport is több mint 400 éves. De említhetnénk az amerikai DuPont, a Kodak, vagy a japán Mitsui és Suzuki cégeket. Mindegyik elmúlt 100 éves. Természetesen Európában is sok olyan vállalat van, amelyik „magas kort" ért meg. Nagy-Britanniában pl. létezik egy olyan kereskedelm egyesület, amelynek csak olyan vállalat lehet a tagja, amelynek kora 300 év felett van. A privatizáció előtt hazánkban is több cég volt, amelyik elérte a 100 éves életkort. Ezek egyrésze azonban a privatizáció során megszűnt ill. külföldi cégek egységévé vált. Azonban még mindig van 100 évnél idősebb cégünk, mind pl. a RÁBA Rt. vagy a Nitrokémia.