Fogyasztói érdekvédelem Magyarországon és az Európai Unióban - Virág, Szilvia (Marketing & Menedzsment, 2019)
Magyarország külpolitikai törekvéseinek talán legfontosabbika az Európai Unióhoz történő csatlakozás. A számos gazdasági és politikai feltétel mellett jogrendszerünket is az uniós követelményeknek megfelelően kell átalakítanunk. Az egységes európai piac megteremtésével az Unión belül a kereskedelmi gátak eltűntek. Az áruk és szolgáltatások szabadon áramolhatnak. Ez a fogyasztóvédelem elterjedését is ösztönzi. Kidolgozták azokat a direktívákat, melyeket a tagországoknak adaptálniuk kell, s amelyeket majdan a magyar fogyasztóvédelembe is be kell építeni. „Mert az Európába vezető rögös út egyik alapköve a fogyasztói érdékvédelem. " Ezek a tények vezettek arra, hogy megvizsgáljam, milyen törekvések jellemzik az Európai Uniót, és hol tart, milyen irányba halad Magyarország ezen a területen.