Mégis, kinek az érdeke?! Én és a vevőim - Pappné Buzás, Erika (Marketing & Menedzsment, 2019)
Mégis, kinek az érdeke a vevőszolgálat? Kinek az érdeke a vevői elégedettség és az ennek érdekében végzett kutatómunka? Kinek az érdeke, hogy tevékenységünket folyamatosan alárendeljük mindezeknek? ... és persze kinek az érdeke a minőség?