Az élelmiszerkereskedelem fejlődési irányai az Európai Unióban - Bauer, András; Agárdi, Irma (Marketing & Menedzsment, 2019)
A napicikk- és élelmiszer-kereskedelem jelentősen átalakult Európában és további változások előtt áll. Elegendő itt az európai piacra történő amerikai belépésre utalnunk (Wal-Mart), amely a korábban kiforrottnak és stabilnak ítélt német piacot is jelentősen felforgatja. Várható továbbá, hogy Közép-Kelet-Eu- rópa sem vonhatja ki magát a globalizálódásból, amelynek tulajdoni alapjai lényegében adottak. Cikkünk első részében a kereskedelmi márkákkal, második részében pedig az ellátási láncok szerepével foglalkozunk. Mindkét jelenség befolyásolja ugyanis a kereskedelem fejlődését ugyanakkor hatásuk eltérő jellegű. A kereskedelmi márkák a fogyasztók bolthűségét hivatottak növelni és a fogyasztók számára „láthatók", míg az ellátási láncok fejlődése csak a szakemberek számára kézenfekvő.