PHARE PRAQ III. - Regionális program a minőségbiztosítás és kapcsolódó területeinek támogatására - szerk., Marketing & Menedzsment (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az egységes európai belső piac működésének egyik sarokköve az áruk és szolgáltatások szabad áramlása. Ez a tagállamok műszaki tartalmú jogszabályainak harmonizálása útján valósul meg, amelynek eredményeképpen megszűnnek a szabályozás okozta kereskedelmi akadályok. A Közösség műszaki jogi szabályozása nem „légüres térben" történik. A jogszabályok alkalmazása és érvényesítése megköveteli egyrészről a megfelelő adminisztratív (közigazgatási) szervezetek és mechanizmusok meglétét; másrészről pedig a magánszektorban működő műszaki és szakmai testületek széles körének rendelkezésre állását. A PHASE partnerországok számára a közösségi műszaki szabályozás átvétele során a legfőbb megoldandó feladatot nemcsak a jogszabályok honosítása jelenti, hanem az a kihívás is, hogy közigazgatási (infra)struktúrájukat hozzá kell igazítaniuk a jogalkotási feladatok elvégzéséhez szükséges (keret)feltételekhez. Ez nehéz folyamatnak bizonyul(t), hiszen intézményi és kulturális változtatásokat egyaránt megkíván. A PRAQ III. Program a partnerországokat hivatott segíteni ezeknek a változásoknak a véghezvitelében. Ez nem egy egyszerű szakmai segítségnyújtási program, amely csupán az ismeretek és a tapasztalatok átadását célozza, hanem elősegíti az Egységes Belső Piac által érintett összes gazdasági szereplő bevonását is. A Program megközelítési- és szemléletmódja a jogalkotók, a szabályozó szervek, az üzleti szféra és a fogyasztók aktív közreműködésén, valamint a feladatok/felelősségek egymás közötti megosztásán alapszik.