A márkás állam felemelkedése - Az imázs és hírnév posztmodern politikája - van Ham, Peter; Martini, Borbála (Marketing & Menedzsment, 2019)
Érdekes és tanulságos írás jelent meg a Foreign Affairs 2001. szeptember-októberi számában, amely a „márkásított állam” posztmodern jelenségével foglalkozik. A cikk eredetisége nem elsősorban abban áll, hogy rámutat az állami imázsépítés és a piaci marketingtevékenység hasonlóságaira, korábban megtették ezt mások is, hanem hogy felhívja a figyelmet a „márkásítás” pozitív politikai következményeire is. Hiszen a szerző vélekedése szerint egyfelől az állam szolgáltató jellege erősödik, másfelől az állami szerep új felfogása a hagyományos nacionalista vagy egyenesen soviniszta külpolitikai érvelést gyengíti.