A vásárlók biotermékekkel szembeni attitűdje a hiper- és szupermarketekben: primer kutatás alapján - Horváth, Ágnes; Kovács, Annamária; Gyenge, Balázs (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az 1970-es évek közepén a nyugati államok fogyasztói körében kialakultak olyan környezettudatos szegmensek, amelyek elutasították a hagyományos mezőgazdasági és élelmiszeripari gyakorlatot. Ez a kereslet igyekezett megteremteni a maga kínálatát, a fogyasztók jártak le a termelőkhöz és direktkereskedelem útján elégítették ki szükségleteiket. Ezt követően jelentek meg az ökológiai termékek a direktkereskedelem mellett a kiskereskedelem speciális csatornáiban: a bioboltokban és az ökopiacokon. Az 1980-as években vette kezdetét a biotermékek konvencionális kereskedelmi csatornákban történő értékesítése. A dán FDB és az angol Waitrose számítanak a szupermarketek között az úttörőknek.