Budapesti bevásárlóközpontok tipológiája - Sikos T., Tamás; Hoffmann, Istvánné (Marketing & Menedzsment, 2019)
A bevásárlóközpontok világszerte sok esetben a rozsdaövezetben épültek fel így történt ez Budapesten is például a WestEnd City Center, a Pólus Center, a Mammut és a MOM Park esetében. A bevásárlóközpontok korábbi gyár, MÁV, laktanya területekre épültek. A központok tehát alacsony értékű, rehabilitációra váró területeken épültek fel, ugyanakkor a város fontos közlekedési csomópontjai közelében. A kereskedelmi egységek megépülésük után jelentős mértékben hatással voltak környezetük ingatlanpiaci áraira. A központok megépülésével a kedvezőtlen adottságú területek szinte egy csapásra felértékelődtek, amelynek következménye az ingatlanárak gyors növekedése lett. Ezek a jelenségek szinte majdnem mindenütt megfigyelhetők a bevásárlóközpontok közvetlen környezetében.