A helyzetfüggő vezetés koncepciója a projektvezetésben: Egy pilot tanulmány eredményei - Cserháti, Gabriella; Schimmer, Dzsesszika (Marketing & Menedzsment, 2026)
A tanulmány célja A tanulmány alapvető célja annak feltárása, hogy a projektkontextus mely elemei a leginkább meghatározók a tekintetben, hogy mely projektvezetői vezetési stílus a megfelelő egy adott kontextusban. Egy pilot kutatás eredményei alapján vizsgáljuk, hogy milyen összefüggés áll fenn a projekt belső sajátosságai, a projekttulajdonosi szervezet projektteljesítéssel kapcsolatos jellemzői és a projektcsoport jellemzői, valamint a projektvezető vezetési stílusa között a projektek sikerességének tükrében. Alkalmazott módszertan A kutatás során kvalitatív kutatásmódszertant alkalmaztunk. Az adatgyűjtés során félig strukturált interjúkat készítettünk összesen hat projekt kapcsán, két különböző szervezetnél. Az interjúk keretében a projektvezetőt, a projektcsoport munkatársait és a projektvezető felettesét külön-külön kérdeztük meg az adatok hitelességének biztosítása érdekében. Az interjúk kérdései a projektkontextus jellemzőire, a projektvezető vezetői magatartásának sajátosságaira, valamint a projekt sikeressége irányultak. Legfontosabb eredmények A kutatás eredményei rávilágítottak, hogy a projekt belső sajátosságai, úgymint a bizonytalanság és a komplexitás, befolyásolják, hogy milyen vezetői magatartás lehet eredményes az adott projektben. Nagy mértékű bizonytalanság és komplexitás esetén a felhatalmazást és elkötelezettséget támogató elköteleződésfókuszú vezetési stílus, míg mérsékelt komplexitású és bizonytalansággal jellemezhető projektek esetében az involváló vezetési stílus segítheti elő leginkább a projektsikert. Gyakorlati javaslatok A pilot kutatás eredményei megerősítették, hogy nincs egyetlen, minden helyzetben eredményes vezetési stílus. A projektvezetők kiválasztása és fejlesztése során figyelembe kell venni a projekt bizonytalansági szintjét és komplexitását, valamint a projektcsoport projektmenedzsment tapasztalatát a projektsiker esélyének növelése érdekében.