Milyenek az egyetemi hallgatók attitűdjei a zöld növekedéssel kapcsolatban? : Egy pilot tanulmány eredményei - Vámosi, Kira; Szőke, Szilvia; Barizsné Hadházi, Edit (Marketing & Menedzsment, 2026)
A TANULMÁNY CÉLJA A kutatás célja a gazdaságtudományi képzésben tanuló hallgatók körében tapasztalható attitűdök feltérképezése és megértése a zöld növekedés és fenntarthatóság témájában. A kutatás arra törekszik, hogy feltárja, hogyan viszonyulnak a hallgatók a környezetvédelemhez, a fenntartható fejlődéshez és az ezekkel kapcsolatos kezdeményezésekhez, valamint hogy milyen mértékben és formában érinti ez az attitűd és véleményformálás a mindennapi életüket. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A szakirodalmi áttekintés eredményeként tett megállapításokat összevetettük a Debreceni Egyetem gazdaságtudományi területén tanuló hallgatókkal kitöltetett kérdőív alapján kapott válaszokkal, melyet 5 általános természettudományos műveltséget mérő kérdéssel árnyaltunk és tettünk kísérletet a fő kutatási területhez kapcsolódó kérdések megválaszolására. A kérdőívet 2024 februárjában 565 fő gazdaságtudományi területen tanuló BSc hallgató töltötte ki. A mintaszámra tekintettel hangsúlyozzuk a jelen tanulmány pilot jellegét. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A hallgatók természettudományos műveltsége és a nemek között nincs kapcsolat, azonban az oktatás szerepének fontossága a környezetvédelemben véleményükkel korrelál. A nők általában felelősségteljesebbnek tartják magukat a környezetvédelem terén. A tudatos vásárlással és az aktív környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekben látható, hogy azok, akik érzik a személyes felelősséget a környezet romlásáért, több figyelmet fordítanak a környezetvédelemre. A nemek közötti különbségek megjelentek a vásárlási szokásokkal, az oktatással és képzéssel, valamint az aktív környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseknél, szignifikáns eltérések mutatkoztak. GYAKORLATI JAVASLATOK A felsőoktatás számára az eredmények azt jelzik, hogy a fenntarthatósági tartalmak hatását erősítheti, ha a gazdaságtudományi képzésekben a zöld növekedés témái alapvető természettudományos összefüggésekhez is kapcsolódnak („miért működik?” magyarázatokkal). Érdemes a kurzusokban a személyes felelősség és a mindennapi döntések (vásárlás, részvétel) kapcsolatát helyzetgyakorlatokkal, esettanulmányokkal és viselkedésközelibb feladatokkal (pl. karbonlábnyomnapló, döntési szimuláció) láthatóvá tenni. Mivel a nők és a férfiak eltérően ítélik meg felelősségüket, célszerű a célzott, bevonó kommunikáció és a gamifikált aktivitások alkalmazása a kevésbé elkötelezett csoportoknál. A jövőbeni intézményi mérésben ajánlott rákérdezni a fenntarthatósági kurzusokra és a skálák validálását elvégezni.