Fenntarthatóság és a kínai elektromos autómárkák percepciója Magyarországon - Gépi tanulási módszerek alkalmazása - Benics, Kálmán; Béla-Csovcsics, Andrea; Táskai, Ottilia; Vereckei-Poór , Bence (Marketing & Menedzsment, 2025)
A TANULMÁNY CÉLJA A közlekedés és azon belül is a közúti közlekedés jelentős mértékben hozzájárul a károsanyag-kibocsátáshoz, ezért a mobilitás széles körben kutatott, aktuális téma. Jelenleg úgy tűnik, hogy a legkisebb károsanyag-kibocsátás a mobilitás elektrifikációjával érhető el. A kínai autógyártók jelentős lépéselőnybe kerültek az elektromos hajtásláncok fejlesztése terén, termékeik Európában – és azon belül Magyarországon is – kezdenek népszerűvé válni. A tanulmány célja, hogy bemutassa, a magyar fogyasztó mennyire ismeri az itthon is elérhető és megvásárolható kínai márkajelzéssel ellátott autótípusokat, mennyire szimpatizál velük, illetve, hogy olyan modelleket alkosson, melyek segítségével a feltett kérdések alapján hatékonyan becsülhetők, hogy a fogyasztók milyen mértékben lennének hajlandóak ilyen autókat vásárolni. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A tanulmány egy 310 főt – önkényes mintavételi módszer alkalmazásával – elérő, online kérdőív adatait elemzi, illetve gépi tanulási módszerek alkalmazásával igyekszik feltárni a magyarországi fogyasztók kínai elektromos autókat gyártó márkákról alkotott véleményét, illetve előre jelezni vásárlási hajlandóságát. A tanulmány programozott módszereket, SPSS, Mathlab szoftvereket alkalmaz az elemzéshez. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A minta nagy része érdeklődik az autózás iránt, de az elektromos autózás irányába történő erőteljes érdeklődés csupán 22%-nál tapasztalható. A megkérdezettek érdeklődést mutatnak a kínai autót gyártó márkák felé, a 6 vizsgált márka (BYD, MG, Dongfeng, Lync&Co, GWM, Skywell) közül a felmérés készítésekor a BYD és az MG azok, amelyeket a megkérdezettek inkább ismernek, ezáltal a márkáról alkotott attitűd és vásárlási hajlandóság is ezen márkák irányába az erősebb. Míg az MG esetében közepes értéket mértünk a vásárlási hajlandóságra vonatkozóan, a BYD márkánál enyhén pozitív értékeket is látunk. A tanulmány szerzői számos gépi tanuló algoritmust alkottak, melyek nagy pontossággal prediktálják akár az egyes márkák iránti szimpátiát, akár pedig a vásárlási hajlandóságot. GYAKORLATI JAVASLATOK A tanulmány az elektromos autót gyártó kínai vállalatok ismertségét és ezen termékek iránti vásárlási hajlandóságot vizsgálja, és habár úgy tűnik, hogy az ilyen irányú fogyasztói magatartásváltozás – hazánkban legalábbis – még várat magára, javasoljuk a magyar autóipari szereplőknek, hogy vegyék figyelembe a környezetvédelmi szempontokat portfóliójuk kialakításakor és üzletpolitikájuk tervezésekor, akár védekezni szeretnének a távol-keleti új piaci szereplőkkel szemben, akár támogatni őket. Ez a szemléletmód szélesítheti a hazánkban elérhető elektromos autómárkák palettáját, ami változást hozhat az elektromos autók számának növekedésében.