A dolgozói elégedettség, mint a szervezet versenyképességének meghatározója - Nagy, Zsuzsanna (Marketing & Menedzsment, 2019)
A sikeresen működő vállalat egyik legfontosabb pillére: AZ EMBER. Az eredményes működés nagymértékben köszönhető az alkalmazottaknak, azok munkához, vállalathoz való hozzáállásának. A magyar vállalatok többségénél problémát okoz, hogy a dolgozók elégedettsége és a vállalat iránti elkötelezettsége alacsony szintű. Ezt észlelve a cégek többsége kezdte rendszeresen vizsgálni dolgozói elégedettségét azért, hogy feltérképezze, mely tényezők milyen mértékben váltják ki az alkalmazottakból az elégedettség csökkenését.