A munkavállalói bevonás lehetőségei és korlátai: egy bevonást célzó vezetői döntés hatásának vizsgálata egy hazai középvállalatban - Benkó, Aliz; Csillag , Sára (Marketing & Menedzsment, 2026)
A TANULMÁNY CÉLJA A hazai KKV-k esetében a vezetői döntések jelentős hatással vannak a munkavállalói elkötelezettségre és a munkahelyi tanulási környezetre. A tanulmány célja annak bemutatása, hogy egy felsővezetői bevonást célzó döntés milyen mértékben képes előmozdítani a munkavállalók tényleges bevonódását. Korábbi kutatások azt sugallják, hogy a formális döntéshozatal gyakran nem jár együtt a valós munkavállalói részvétellel. A kutatás középpontjában az áll, hogy egy esettanulmány bemutatásával szemléltesse azt, hogy milyen feltételek mellett és milyen korlátokkal valósul meg a felsővezetői szándékból fakadó munkavállalói részvétel, és hogyan hat mindez a munkahelyi tanulási környezetre. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A kutatás kvalitatív esettanulmányt alkalmaz, amelyben öt félig strukturált interjú segítségével mutatja be a szervezetben végbement változásokat. Az interjúalanyok több vezetői és beosztotti szintet képviselnek, ami lehetővé teszi a döntéshozatalhoz, a részvételi lehetőséghez kapcsolódó tapasztalatok több perspektívából történő bemutatását. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az eredmények azt mutatják, hogy bár a felsővezetői döntés formálisan megteremtette a közös döntéshozatal szervezeti kereteit, a munkavállalói bevonódás a gyakorlatban csak korlátozottan valósult meg. Az információáramlás intenzitása nőtt, új kommunikációs csatornák jöttek létre, azonban a döntések tényleges decentralizációja nem valósult meg. A felsővezetői stílus továbbra is a klasszikus hierarchikus mintázatot mutatja, ami gátolja a támogató tanulási környezet kialakítását. A bevonást célzó felsővezetői szándék hatása csak részben jelenik meg a szervezet mindennapi működésében. GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatás rávilágít arra, hogy a munkavállalói részvétel önmagában egy felsővezetői döntés hatására nem jön létre. A klasszikus vezetési stílusból való kilépés olyan mélyebb változást igényel, amely időt, következetességet és a vezető egyéni tanulási elkötelezettségét kívánja meg. A kutatás hozzájárul a munkavállalói részvétel létrejöttének megértéséhez, és gyakorlati iránymutatást ad a vállalatok számára.