Az önkéntes elégedettséget befolyásoló tényezők vizsgálata - Béla-Csovcsics, Andrea; Kazár , Klára (Marketing & Menedzsment, 2025)
A TANULMÁNY CÉLJA Az önkéntesek kulcsszereplői a közösségek formálásának, a társadalmi egység megerősítésének, a globális problémák megoldásának és a pozitív változások előmozdításának. Az internet térhódításával pedig már nem kizárólag offline végezhető önkéntes munka, hanem az online térben is. Jelen tanulmány célja, hogy tisztázza, milyen tényezők járulnak hozzá az online és offline önkéntes tevékenységet folytatók elégedettségéhez, valamint hogy jobban megértsük az elégedettség és az önkéntes tevékenység közötti kapcsolatot. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A kutatást online kérdőíves megkérdezés keretében folytattuk le. Kérdőívünket 106 olyan magyarországi szervezethez juttattuk el, amelyek fogadnak és keresnek is önkénteseket. Összesen 201 érvényes választ sikerült összegyűjteni a megkérdezett szervezetek önkéntesei körében. Az adatokat PLS útelemzés segítségével elemeztük. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az eredmények azt mutatják, hogy a szociális tényezők, a szervezeti támogatás és a szakmai fejlődés is szignifikáns hatást fejt ki az önkéntes tevékenységgel való elégedettségre, az utóbbi pedig az önkéntesség irányába tanúsított lojalitásra. Modellünk bemeneti tényezői közül a szervezeti támogatás rendelkezik a legerősebb hatással az elégedettség tekintetében. Ezek a hatások azonban nem különböznek a csak offline, valamint az offline és online módon is önkéntes munkát vállalók körében. GYAKORLATI JAVASLATOK Az önkéntes munkát végzők esetében a szervezeti támogatás jelentős hatással bír az önkéntes elégedettség re, ezért a szervezet által biztosított kedvező környezeti feltételek és az önkéntes koordinátorok hatékony feladatellátása is kulcstényezők. Ezért javasolt a szervezetek számára az önkéntesek megtartására irányuló szervezeti protokoll kialakítása és a támogató közeg megteremtése.