Kkv-k teljesítményét meghatározó indikátorok – szisztematikus irodalomkutatás - Czucka-Varga, Vivien (Marketing & Menedzsment, 2025)
A tanulmány célja A tanulmány célja, hogy a szisztematikus irodalomkutatás (SLR) módszerével és a PRISMA modell segítségével feltárjam a kkv-k teljesítményét meghatározó indikátorok területén megjelent publikációkat. E publikációk feltárása lehetővé teszi annak megismerését, hogy mikor volt leginkább kutatott ez a téma és melyek a legaktuálisabb szakirodalmak ennek vonatkozásában. Lehetőséget ad arra is, hogy megismerjem a legújabb trendeket, amelyek hatást gyakorolnak a vállalkozás teljesítményére. Alkalmazott módszertan A tanulmány a kkv és a menedzsment területén 2015-2022 között publikált cikkeket vizsgálja az SLR módszerével. Ehhez a Scopus és a Web of Science adatbázisok adatait elemeztem megjelenésük éve és témája szerint. A kutatás a PRISMA modell alkalmazásával valósult meg, melynek során áttekintettem a címeket és absztraktokat, majd tovább szűkítettem a teljes tanulmányok feldolgozásával, így a legrelevánsabb 43 folyóiratcikket tudtam kiválasztani. Eredmények A tanulmány írása során megállapítottam, hogy a kkv-k teljesítményét meghatározó indikátorok feltárása egy aktuális téma, a nemzetközi szakirodalmakban nagy számban foglalkoznak vele. Az SLR-rel 13 indikátort azonosítottam, amelyek jelentős hatást gyakorolnak a vállalkozások teljesítményére. Ehhez 43 cikket dolgoztam fel, amelyek alapján elmondható, hogy a vállalkozói orientáció a legdominánsabb indikátor, mert a szakirodalmak 25%-a foglalkozott vele. Legkisebb arányban jelentek meg a különböző együttműködések, valamint a kormányzat szerepe, azonban ezek az indikátorok is jelentős hatást gyakorolhatnak a kkv-kra. Gyakorlati javaslatok A téma aktualitása és a legfontosabb indikátorok mellett megismerhettem a tématerülethez kapcsolódó fontosabb kulcsszavakat, valamint a témában gyakran publikáló nemzetközi szerzőket is. A kapott eredmények felhívják a figyelmet a különböző menedzsment területek fontosságára, és lehetőséget biztosít arra, hogy a kkv-k a legújabb trendeknek megfelelően fejlődhessenek.