A tudományos és technológiai parkok, mint komplex rendszerek - Tóth, Csilla; Fehérvölgyi , Beáta; Kovács, Zoltán; Háry, András (Marketing & Menedzsment, 2026)
A TANULMÁNY CÉLJA A tudományos és technológiai parkok körében folytatott empirikus kutatások gyakran a parkok szereplői szintjén elemzik a különböző problémaköröket. Ritkább az a fajta kutatás, amely a teljes park mint ökoszisztéma, azaz rendszer szintjén vizsgálódik. A jelen kutatás célja annak elemzése, hogy a tudományos és technológiai parkok komplex rendszernek tekinthetők-e. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A szakirodalmi áttekintést követően bemutatásra kerül a témában készült empirikus kutatás. A szerzők az evolúciós, a strukturális, a működési és az irányítási komplexitást vizsgálták tíz szempont segítségével. A tanulmányban bemutatott módszer segítségével meghatározható, mely területeken és milyen mértékben tekinthető az adott park komplexnek. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az elemzés azt mutatta, hogy a tudományos és technológiai parkok összessége evolúciós, strukturális vagy működési nézőpontból komplexnek tekinthető. Megerősítésre került, hogy a tudományos és technológiai parkok számos szempont szerint komplex rendszernek tekinthetők. A tanulmány kiemeli a komplexitás szempontjából leginkább releváns szempontokat. GYAKORLATI JAVASLATOK Ennek gyakorlati jelentősége, hogy napjaink összetett kihívásaira a komplex rendszerek tulajdonságainak ismeretében adekvátabb válaszokat tudnak adni a parkok menedzsment szervezetei.