A hazai agrár-élelmiszeripari ellátási láncok válaszai a XXI. századi kihívásokra – a digitalizáció szerepe - Freund, Anna; Jámbor, Zsófia; Nagy, Judit (Marketing & Menedzsment, 2024)
A TANULMÁNY CÉLJA Jelen tanulmány célja, hogy megvizsgálja az Ipar 4.0, digitalizáció hazai agrár-élelmiszeripari ellátási láncokra gyakorolt hatását egy korábbi bibliometriai elemzés során azonosított kutatási irányok segítségével. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Az empirikus kutatás lefolytatásához kvalitatív kutatásmódszertani megoldást alkalmaztunk, az elemzéshez 20 interjút készítettünk az agrár-élelmiszeripari ellátási lánc szereplőivel az alapanyagtermelőktől kezdve a feldolgozókon át a kiskereskedőkig azért, hogy gyakorlati betekintést kaphassunk a különböző digitális megoldások lehetőségeiről, hatásáról a szisztematikus szakirodalom elemzés eredményeképpen kialakított elemzési keretünk segítségével. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Eredményeink kihangsúlyozzák az egyes ágazatokra szabott digitális stratégiák szükségességét, kiemelve a digitalizáció szerepét a működési rugalmasság, megbízhatóság és ellenálló képesség javításában. Továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy ellátási lánc szinten is szükség van összehangolt lépésekre, nemcsak a fogyasztó irányába, hanem a reverz folyamatokban is, így a hulladékkezelési kérdések digitalizáció általi támogatottsága is kiemelkedő szerephez juthat a fenntartható és nyomon követhető folyamatok kialakítása során. GYAKORLATI JAVASLATOK A tanulmány a politikai döntéshozók számára kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy prioritásként kell kezelniük az élelmiszerbiztonsági és nyomon-követhetőségi előírások javítását az élelmiszeripari ellátási láncokban. Emellett pedig a fenntartható gyakorlatok szabályozással és ösztönzőkkel történő előmozdítását javasoljuk, beleértve a megújuló energiával kapcsolatos projekteket és a hulladékcsökkentési kezdeményezéseket. Végül pedig kiemelten fontosnak tartjuk a digitális infrastruktúrába és képzési programokba való beruházás támogatását, ezzel is előmozdítva az innovációt és a termelékenység növelését. Köszönetnyilvánítás: A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásából a Kulturális és Innovációs Minisztérium ÚNKP-23-4-II-CORVINUS-18 Új Nemzeti Kiválósági Programjának támogatásával.