A különböző generációk sajtvásárlási szempontjainak összehasonlító vizsgálata Magyarországon - Mucha, László; Gyenge, Balázs; Vinogradov, Szergej (Marketing & Menedzsment, 2025)
A TANULMÁNY CÉLJA Jelen tanulmány célja, hogy a hazai felnőtt lakosság négy fő generációja körében vizsgálja a sajtvásárlási szempontokat a nemzedékek közötti lehetséges különbségekre fókuszálva. A sajtvásárlási szempontok megismerése és összehasonlítása a generációk vonatkozásában mind a nemzetközi mind a hazai szakirodalomban egyaránt hiányos, jelen vizsgálat ezt a kutatási rést szándékozik betölteni. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A vizsgálat módszere kérdőíves megkérdezés volt, a mintában olyan kitöltők szerepelhettek, akik hetente legalább egyszer vásárolnak egy olcsóbb sajtot, és havonta legalább egyszer vásárolnak egy drágábbat. A 901 fős mintát a legelterjedtebb generációs csoportosítás szerint a születési évük alapján besoroltuk a Baby boomer, X, Y és Z generációkba. A mintát nemre és generációra súlyoztuk, a Z generációban csak a 18 évnél idősebb felnőtteket vettük figyelembe mind a populáció, mind a minta esetében. Az elemzés során adatredukciós eljárást, a generációs csoportok közötti esetleges eltérések vizsgálatára pedig nemparaméteres próbákat alkalmaztunk. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A 22 sajtvásárlási szempont vizsgálata alapján a válaszadók elsősorban szubjektív megítélésüket, ízlésüket és a sajt árát veszik figyelembe sajtvásárláskor. A csomagolás, a márka és az eredet is fontos vásárlási szempontok. A generációs különbségeket elemezve megállapítottuk, hogy a szubjektív vásárlási szempontokra az X és Z generáció tagjai jelentősen jobban támaszkodnak, mint a Y és Baby boomer generáció képviselői. A termék eredete a fiatalok számára a legkevésbé fontos szempont, viszont a sajt árára ők a legérzékenyebbek. GYAKORLATI JAVASLATOK Gyakorlati javaslataink a sajtok külső terméktulajdonságait érintik. Javasolt a márkaépítés erősítése, akárcsak a termék eredetének hangsúlyozása. A vizsgált védjegyek közül a hazai eredetet kommunikáló Magyar Termék védjegy alkalmazása javasolt. A legfiatalabbak még nem rendelkeznek kiforrott preferenciákkal, azonban érdemes figyelembe venni, hogy árérzékenységük mellett erősen támaszkodnak ízlésükre és korábbi tapasztalataikra. A standard minőséget lehetőleg alacsony áron biztosító gyártók hosszú távon támaszkodhatnak a fiatal vásárlókra, akik idővel majd a társadalom meghatározó fogyasztói rétegévé válhatnak.