Drónos határmegfigyeléssel szembeni lakossági attitűdök vizsgálata - Bednárik, Éva; Takáts, Alexandra; Mészáros, Katalin (Marketing & Menedzsment, 2025)
A tanulmány célja Tanulmányunk célja összegezni azokat a személyes jellemzőket és környezeti hatásokat, amelyek meghatározzák a közszolgálati drónokkal kapcsolatos lakossági attitűdöket. A témában fellelhető nemzetközi kutatási eredményeket, és a módszertani szakirodalmat áttekintve adtuk meg azon környezeti hatásokat és egyéni tényezőket, amelyek vizsgálata elvezethet a lakosság drónokkal szembeni attitűdjének megértéséhez. Két kiemelt hatás, a felhasználási terület és a biztonságérzet, tekintetében pilot jelleggel vizsgálatot végeztünk a Nyugat-dunántúli lakosság körében, érintve a nemek és generációk közötti különbségeket. Alkalmazott módszertan Az alkalmazott módszertan szekunder és primer, kvantitatív online kérdőíves megkérdezés, ahol a válaszadók száma 502 fő volt. Az adatfelvétel 2023. szeptember-október történt. A minta reprezentálja a régió lakosságát nem és a vizsgált generációs csoportok szerint a KSH adatoknak megfelelően. A statisztikai módszerek közül kereszttábla elemzéseket, variancianalízist, főkomponens elemzést és faktorelemzést használtunk. Legfontosabb eredmények Tanulmányunkban összegeztük azokat a személyes jellemzőket és környezeti hatásokat, amelyek meghatározzák a közszolgálati drónokkal kapcsolatos lakossági attitűdöket. Primer kutatásunkból a környezeti hatásmodellben felvázolt tényezők közül a felhasználási területet (személytelen környezeti elem) és a biztonságérzetet (személyes jellemző) emeltük ki. A lakossági vélemények mentén különbséget tettünk bűnmegelőzési és mentési alkalmazási területek között és megállapítottuk, hogy a mentési alkalmazási módokat a válaszadók kevésbé értékelik nagyra a drónhasználat hasznosságának szempontjából. Generációk tekintetében a középgenerációk és a nők támogatóbbnak bizonyultak a drónalkalmazást illetően. Gyakorlati javaslatok Az egyes felhasználási területeket kapcsán jelentkező elvárt hasznosság és az ahhoz tartozó szervezetek által biztosított drónfelhasználási hatékonyság megítélése közötti különbségek arra utalnak, hogy lakossági szemléletformálás szükséges és elvárt a közcélú drónok alkalmazása során. Köszönetnyilvánítás: Jelen publikáció a TKP2021-NVA-13 azonosítószámú projekt keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (jogutód: Kulturális és Innovációs Minisztérium) Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NVA pályázati program finanszírozásában valósult meg.