A háztartások fűtési célú gázfogyasztásának rendszerdinamikai modellezése a földgáz árváltozásának függvényében - Kiss, Tibor (Marketing & Menedzsment, 2019)
A földgáz Magyarországon a lakossági szektorban a fűtési célú felhasználás 60%-át teszi ki. A magyar kormány által bevezetett rezsicsökkentés, az energia lakossági árának 20%-os csökkentése különleges lehetőséget nyújt annak vizsgálatára, hogy milyen módon befolyásolja az energiaár csökkentése a háztartások fűtési szokásait és földgázigényüket. Ennek a kérdésnek a szimulálására kifejlesztettünk egy rendszerdinamikai modellt, amely különböző jövedelmi csoportba tartozó háztartások fűtési célú földgáz igényét vizsgálja. A modell figyelembe veszi a külső hőmérsékletet, a különböző épületek hőtechnikai tulajdonságait, s a lakásokban élők elvárásait az ideális és az általuk még megfizethetőnek tartott belső hőmérséklet tekintetében.