A német üzleti kultúra elemzése a LESCANT modellen keresztül magyar nézőpontból - Csapóné Riskó, Tünde; Csapó, Zsolt (Marketing & Menedzsment, 2023)
A TANULMÁNY CÉLJA Megvizsgálni a német kultúra, kommunikáció és üzleti élet jellemzőit. Rámutatni a német piac sajátosságaira és hasznos útmutatót nyújtani a német piacra belépni kívánó, illetve már jelen lévő magyar vállalkozások számára kulturális szempontból. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A LESCANT modell alapján szekunder források felhasználásával elemezzük a német üzleti kultúra és kommunikáció sajátosságait, a következő dimenziók figyelembe vételével: ’Language’ (nyelv), ’Environment’ (környezet), ’Social Organisation’ (társadalmi szerveződés), ’Context’ (kontextus), ’Authority’ (hatalmi viszonyok), ’Nonverbal’ (nonverbális), ’Time’ (idő). A modell segítséget nyújt a sikeres nemzetközi üzleti kommunikációhoz. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Megállapítható, hogy Németország és Magyarország között vannak kulturális különbségek. A magyar kultúrára nagyobb hatalmi távolság és individualizmus, erősebb maszkulinitás és bizonytalanságkerülés jellemző. A németek időkezelése monokronikus és szeretnek hosszú távra tervezni. Kommunikációjuk alacsony kontextusú, ami megnyilvánul direkt és explicit kommunikációs stílusukban és véleménynyilvánításukban. GYAKORLATI JAVASLATOK A kulturális eltérések jelentőségét gyakran alábecsülik. Számos tanulmány mutat rá külpiacon bekövetkezett kulturális különbözőségekre visszavezethető kudarcokra. A vállalatok gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a kulturális különbözőségekre. Nagyobb országok esetében, mint például Németország, tartományonként is találkozhatunk kulturális eltérésekkel, annak ellenére, hogy vannak még kimondottan német kulturális sajátosságok. A német piacra lépéshez kiemelten fontos a tartományi megközelítés, ami magába foglalja a partner kulturális jellemzőinek, szokásainak és nyelvhasználatának ismeretét is.