Digitális nudge-ok hatása a szolgáltatott szoftver felhasználókra - Gyulai, Zsófia (Marketing & Menedzsment, 2023)
A TANULMÁNY CÉLJA A kutatás célja feltárni, hogy az online felhasználók miként és mennyire észlelik a digitális nudge-okat, valamint, hogy milyen hatással vannak a felhasználói döntéseikre. A kutatás további célja a digitális nudge-okat alkalmazó vállalat és a felhasználók kapcsolatának tanulmányozása. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A digitális nudge-ok konverziós képessége és kilépési arányra gyakorolt hatása egy integrált webanalitikai szolgáltatott szoftver példáján keresztül, a webanalitikai adatok másodlagos elemzésével került vizsgálatra. A nudge-ok észlelése és hatása miatt szolgáltatott szoftver felhasználókkal készített csoportos interjú készült különböző szolgáltatott szoftverek felhasználóival. Az interjúkkal a kutatás mélyebb betekintést ad arról, mennyire vannak tudatában a felhasználók az egyes nudge-ok alkalmazásának, valamint mennyire zavaró az egyes nudge-típusok alkalmazása számukra. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az eredmények azt mutatják, hogy a szolgáltatott szoftver felhasználókra pozitív hatással vannak a nem manipulatív ösztönzések, azonban a különböző digitális nudge-ok érzékelésének vizsgálata nagy eltéréseket mutatott. A kutatás alapján a veszteségelkerülési torzításon alapuló nudge-ok eredményezik a legnagyobb konveziót, azonban a legtöbb negatív reakciót is ez a kategória váltotta ki. Az eredmények szerint a digitális nudge-ok alkalmazása szignifikánsan növeli a konverziót a kilépési arány csökkentése nélkül. GYAKORLATI JAVASLATOK Bár számos tudományterületen születtek már kutatások a nudge-okról, a digitális nudge kutatások még gyerekcipőben járnak. A témán és a módszertanon túl a szolgáltatott szoftverek vizsgálata is újdonság erővel bír, mivel egy rohamosan fejlődő szektor, amely előszeretettel alkalmazza a digitális nudge-okat. A tanulmány javaslatot tesz a digitális nudge-ok optimális használatára. A kutatás egy, a gyakorlatban is könnyedén használható módszertant alkalmaz, a webanalitikai adatok elemzését, így a gyakorlati szakemberek számára útmutatóként szolgálhat az általuk alkalmazott nudge-ok vizsgálatához.