Az egyetemi fenntarthatóság hallgatói észlelésének mérése - Nagy, Szabolcs (Marketing & Menedzsment, 2023)
A TANULMÁNY CÉLJA A modern egyetemek egyre újabb kihívásokkal szembesülnek, beleértve a fenntarthatósági célkitűzéseknek való megfelelést is. Ezért alapvető fontosságú számukra, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos teljesítményüket mérni tudják, és be tudják azonosítani erősségeiket és gyengeségeiket ezen a területen. Jelen tanulmány a szerző által fejlesztett fenntartható egyetem skálát a fontosság-teljesítmény elemzéssel kombinálva tárja fel az egyetemi fenntarthatóság kulcsfontosságú területeit a Miskolci Egyetem vonatkozásában. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A hallgatók által észlelt egyetemi fenntarthatóság mérése érdekében egy 21 változóból álló, saját fejlesztésű mérési konstrukció, a ’fenntartható egyetem skála’ került kialakításra és lekérdezésre a Miskolci Egyetem hallgatói körében egy online kérdőíves vizsgálat során. A mérési skála validálása Cronbach-alfa mutató segítségével történt. A fontosság-teljesítmény elemzés alkalmazásával került sor az erősségek és a kritikus területek beazonosítására. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A fenntartható egyetem skála megbízható konstrukciónak bizonyult az egyetemi fenntarthatóság különböző aspektusainak mérésére, míg a fontosság-teljesítmény elemzés segítségével lehetővé vált a fenntarthatósággal kapcsolatos erősségek és gyengeségek beazonosítása. A hallgatók által észlelt egyetemi fenntarthatóság legfontosabb elemének a szelektív hulladékgyűjtés bizonyult. GYAKORLATI JAVASLATOK A tanulmány, mely az egyetemi döntéshozók és a kutatók számára is hasznos lehet, olyan módszertant és skálát mutat be, amelyek hozzájárulhatnak a hagyományos egyetemek fenntartható felsőoktatási intézményekké való átalakításához. A ’fenntartható egyetem skála’ fontosság-teljesítmény elemzéssel való kombinálása lehetővé teszi bármely egyetem menedzsmentje számára az adott intézmény fenntarthatósági erősségeinek és gyengeségeinek a meghatározását, illetve az erősségeken alapulva a hatékonyabb pozícionálást, illetve a hallgatók elégedettségének a növelését a gyengeségek megszüntetésén keresztül