Generációk fogyasztási sajátosságainak bemutatása a családi életciklusok tükrében - Neulinger, Ágnes; Radó, Márta (Marketing & Menedzsment, 2017)
TANULMÁNY CÉLJAI A generációk fogyasztásának elemzése gyakran nem veszi figyelembe azt, hogy adott generáció tagjai melyik életciklus szakaszukban vannak. Jelen elemzés a családi életciklus szakaszok hatásának fontosságát mutatja be a fogyasztásra. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Az elemzés kvázi kísérleti módszer (párosítás) segítségével közelíti az ok és okozati összefüggés bemutatását a kiadások alakulása és a családi életciklusok között. A LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Az eredményekből kiderül, hogy mely termékkategóriák átlag alatti vagy feletti fogyasztását okozza az életciklus függetlenül attól, hogy fiatal, középkorú vagy idős generációk háztartásainak kiadásait elemezzük. GYAKORLATI JAVASLATOK Az eredmények alapján érdemes a generációk életkor-alapú meghatározását az együtt vagy egyedül élés és a gyermekek háztartásban való jelenlétével kiegészíteni, mert ez erősen befolyásolja a kiadási szerkezetet.