Az idősödő társadalom pénzügyi kontextusa - Kuti, Mónika (Marketing & Menedzsment, 2021)
A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány célja, hogy az idősödő társadalom hatására megjelenő komplex pénzügyi folyamatokat áttekintse. Az idősödő társadalom jelentős mértékben átformálja a pénzügyek világát, hatással van a kockázati attitűdre, a kockázat-megtérülés viszonyrendszereire, a megtakarítási hajlandóságra, beruházásokra, produktivitásra, fogyasztásra, az eszközárakra, a pénzügyi közvetítőrendszerre, valamint a fiskális egyensúlyra és monetáris politikára egyaránt. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Alkalmazott módszertant tekintve a cikk elsősorban szakirodalom-kutatás, melynek célja, hogy rendszerezze a nemzetközi kutatások fontosabb irányait és kutatási kérdéseit. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A cikk legfontosabb eredménye, hogy rámutat arra, hogy az idősödő társadalom költségvetési egyensúlyproblémákat okoz, a monetáris transzmisszó hatékonyságán módosít, a kockázatmentes befektetések iránti keresletet fokozza, a bankszektorban a bankbetét-állomány növekedéséhez vezet, a nyugdíjbiztosítási rendszert kihívások elé állítja. Az egészségügyi kockázatok miatt az idősek háztartási vagyonportfóliójában az egészségügyi kiadások mint negatív tőke egyre jelentősebb mértékben jelentkeznek, a családon belüli transzferek jelentőségét fokozzák az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező társadalmi rétegekben. GYAKORLATI JAVASLATOK A kutatási eredmények alapján megfogalmazható gyarkolati javaslatok közé tartozik, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer számára fontosak olyan metrikák kialakítása, melyek számszerűsítik a fenti generációs kockázatokat. Köszönetnyilvánítás: Az „EFOP-3.6.1-16-2016-00004. Átfogó fejlesztések a Pécsi Tudományegyetemen az intelligens szakosodás megvalósítása érdekében” című pályázat támogatásával. (Időskori döntéshozatal projektelem, 11. téma)