A magyar élelmiszer-vásárlás generáció-specifikus elemzése hazai primer kutatás eredményei alapján - Garai-Fodor , Mónika; Popovics, Anett (Marketing & Menedzsment, 2021)
A TANULMÁNY CÉLJA Tanulmányunkban a magyar élelmiszervásárlási szokásakt elemeztük generációspecifikus aspektusból. A magyar élelmiszerfogyasztás elméleti vizsgálata során az etnocentrikus fogyasztói magatartásra és a származási ország és eredet vásárlást befolyásoló szerepére helyeztük a hangsúlyt. Hazai és nemzetközi releváns szakirodalmak és kutatás eredmények alapján megerősítést nyert, hogy a fogyasztók pozitívabban viszonyulnak a saját régiójukból származó termékek iránt. A regionális termékek előnyben részesítése nagyban függ attól, hogy az ezzel kapcsolatos információkat miként értelmezi a fogyasztó a vásárlási döntési folyamatban. Több hazai kutatás kimutatta milyen motivációk állnak a magyar termékek előnyben részesítése mögött. Ahogy a generációk közötti élelmiszervásárlási és fogyasztási szokásokban is számos különbség rejlik. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Primer kutatásunkban 1447 értékelhető választ eredményező, sztenderditált kérdőív segítségével kifejezetten az életkor függvényében elemeztük a magyar élelmiszer vásárlásának mértékét LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Eredményeink alapján megállapíthattuk, hogy az életkor előrehaladtával nő a magyar élelmiszerek aránya a fogyasztói kosárban: a magyar élelmiszer vásárlói köre jellemzően az X generáció tagjaiból kerül ki. Az elemzés során statisztikailag azt is igazolni tudtuk, hogy az életkor és a magyar élelmiszer megbízhatóságának és minőségének megítélése között is összefüggés van: jellemzően az X generációhoz tartozó válaszadók tartották jobbnak és megbízhatóbbnak a magyar élelmiszert. GYAKORLATI JAVASLATOK A fiatalabb, Z generáció tagjai között még sok a bizonytalan, preferencia nélküli vásárló, akik körében meglátásunk szerint egy jól targetált és a generáció sajátos értékrendjét figyelembe vevő edukációs kampány segítségével sikerrel lehetne népszerűsíteni a magyar élelmiszer fogyasztását.