A dolgozói érték kiterjesztése a vevői és a dolgozói elégedettségre - Aswad, Dina (Marketing & Menedzsment, 2019)
Fenntartható-e hosszú távú versenyelőny a vevő- és a dolgozóorientáltság asszimetrikus vezetői megítélése miatt kialakuló dolgozói fluktuáció mellett? A fémipari szektorban végzett kutatás alapján elemzem az elégedettséget, tükörképként kezelve a dolgozói és a vevői elégedettség komponenseit. Bebizonyosodott, hogy az iparvállalati vezetők az értékinnováció alatt többnyire a piaci részesedés növelését és a technológiai fejlesztést értik. A kutatás megállapítása, hogy a vevői elégedettségen alapuló lojalitás elegendő a hosszú távú versenyelőnyhöz, de a fenntartható versenyelőnyhöz nélkülözhetetlen a dolgozók elégedettségen alapuló lojalitása is.