A turisztikai foglalkoztatásban rejlő lehetőségek vizsgálata a nyugdíjaskorú munkavállalók jóllétének tükrében: Az esztergomi Duna Múzeumban és a Pécsváradi Várban készített mélyinterjúk tanulságai - Kovács , Edina; Kiss, Kornélia (Marketing & Menedzsment, 2020)
A TANULMÁNY CÉLJA Tanulmányunk a jóllétkutatások elméleti keretrendszerét felhasználva, az idősek turisztikai foglalkoztatásának gyakorlati terepén fellelhető jelenségeket értelmezve kísérel meg reflektálni a társadalom korösszetételének drasztikus változásával járó demográfiai átalakulásra. Kutatásunk célja – az esztergomi Duna Múzeumban és a Pécsváradi Várban készített kutatásunk tanulságai alapján – annak feltérképezése, hogy az időskorúak szubjektív életminőségére, vagyis jóllétére milyen hatással van, ha a turizmusba nem a keresleti oldalon utazókként, hanem a szolgáltatói oldalon, tehát munkavállalókként kerülnek bevonásra. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN Hároméves kutatási projektünk előzetes eredményei tizenhárom, a turizmushoz különféle módon kötődő pozícióban foglalkoztatott időskorú munkavállalóval készített mélyinterjún alapulnak, amelyek leiratait tematikus elemzésnek vetettük alá. Az elemzés során a megkérdezettek elbeszéléseiből kibontakozó négy kulcsfontosságú témakör mentén jelentős különbségek azonosíthatók a nyugdíjaskorú munkavállalók között, amelyek a tevékenységi körük, a látogatókkal való érintkezés, illetve a rájuk bízott feladatok típusa szerint a munkavállalók tipizálását is lehetővé teszik. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK Eredményeink azt mutatják, hogy a turisztikai szolgáltatói oldalon bevont idősek képességei, készségei és tapasztalatai egyrészt kiválóan alkalmassá teszik őket az örökségmegőrzéssel és -bemutatással összefüggő feladatok ellátására, másrészt, hogy az idősek turizmus kínálati oldalában való érintettsége összefügghet jóllétük alakulásával. GYAKORLATI JAVASLATOK A népesség elöregedése napjaink egyik olyan, kifejezetten proaktív megoldásokat kívánó globális trendje, amelyet a statisztikák bár kétségtelenül pontosan jeleznek előre, ám a politikai és gazdasági döntéshozók, valamint maga a társadalom mégis híján van a válaszul kidolgozott és átgondolt cselekvési terveknek. Mindazonáltal korábban soha nem látott mértékben van szükség arra, hogy az idősek jóllétét szolgáló intézkedések kiemelt figyelmet kapjanak. Kutatási projektünk eredményei rámutatnak, hogy a turizmus hazai terepe komoly lehetőségeket tartogat a nyugdíjaskorúak visszafoglalkoztatására oly módon, hogy az egyfelől a munkavállalók jóllétéhez, másfelől a látogatói élménybevonódáshoz is hozzájáruljon. Köszönetnyilvánítás: A tanulmány az Európai Unió, Magyarország és az Európai Szociális Alap társfinanszírozása által biztosított forrásból az EFOP-3.6.2-16-2017-00017 azonosítójú "Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek" elnevezésű projekt keretében jött létre.