A hálózatelemzés módszerének alkalmazása a pénzügyi piacokon a korrelációs együttható és a kölcsönös információ felhasználásával - Nagy, Szabolcs Gábor (Marketing & Menedzsment, 2019)
A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány célja egyrészt hazai adatokon szemléltetni, hogy miként lehet alkalmazni a hálózatelemzés módszerét a részvénypiacokon, másrészt bemutatni az információelméletből ismert kölcsönös információ alkalmazásának lehetőségét, amely a korrelációs együtthatóval szemben a nem lineáris kapcsolatok mérésére is alkalmas. ALKALMAZOTT MÓDSZERTAN A tanulmány a korrelációs együtthatók és a kölcsönös információ alapján készített hálózatokat hasonlítja össze, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvények 2006 és 2018 I. félév közötti időszakból származó adatait felhasználva. LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK A részvénypiaci hálózatokon is megfigyelhető a kisvilág jelleg, illetve a skálafüggetlenség, de mindkét jelenség erőteljesebben jelenik meg a kölcsönös információ alkalmazásával készített hálózatokon, ami megerősíti a korábbi tapasztalatokat. Megfigyelhető egy további érdekes jelenség is: minél inkább jellemző a hálózatra a kisvilág jelleg (minél alacsonyabb az átlagos úthossz), annál jobban hasonlít a fokszám eloszlás a hatványfüggvényre (skálafüggetlenség). GYAKORLATI JAVASLATOK Érdemes lenne tovább vizsgálni a korrelációs együttható és a kölcsönös információ közötti különbségeket, illetve ez utóbbi mérőszám egyéb gyakorlati alkalmazási lehetőségeit.